Szakszuka, czyli pyzny pomysł na śniadanie z e-booka IDZIK COOK BOOK ​

SZAKSZUKA

 


Składniki:

  • 2 pomidory
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oliwy lub masła
  • 1/2 ząbka czosnku
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • opcjonalnie: oregano, chilli, kmin rzymski
  • 1 bagietka
  • 1/2 papryki

 

 Sposób przygotowania:


1. Sparzone pomidory obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazdo nasienne.

2. Na patelnie (w moim przypadku 20 cm) wlewamy oliwę wraz ze startym czosnkiem, chwilę podsmażamy.

3. Pomidory przekładamy na patelnię, doprawiamy i dokładnie mieszamy.

4. Smażymy intensywnie na większym ogniu.

5. Bez mieszania, aby nie powstała papka.

6. Po czterech minutach wbijamy jajka na podsmażone pomidory.

7. Przykrywamy i trzymamy przez około trzy minuty, do momentu ścięcia białek.

8. Posypujemy bazylią i gotowe!

 

 

15 komentarzy:

  1. Smacznie wygląda wiec chętnie zrobię

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, wygląda smakowicie! Bardzo lubię szakszukę, często pojawia się ona na moim stole.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio gdzieś znalazłam przepis na szakszukę bez jajek. Nie wiem, czy to prawidłowy, bo wszędzie właśnie z jajkami widzę. Wiesz może coś na ten temat?

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam to danie. U mnie w domu często robię takie śniadanie dla całej rodziny. Pychota !!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Z ogromną przyjemnością bym spróbowała, ale nie mogę jeść jajek. i mi smutno!

    OdpowiedzUsuń
  6. Szakszukę robię sobie niemalże codziennie. Moja jednak wygląda inaczej i jest mniej ścięta - wygląda jak gotowana na parze :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ostatnio lubię właśnie takie dania, proste, zdrowe i smaczne, a jak apetycznie wyglądają <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Ostatnio bardzo polubiłam się z tym daniem. Idealnie śniadanie razem z synkiem uwielbiamy ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię szakszuke i często gości w naszym domu na śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam to danie i często robię sobie na śniadanie. ps popraw tytuł bo masz błąd

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam ... wygląda naprawdę apetycznie to jedziecie. Musze zrobić takie smaczne jedzonko.

    OdpowiedzUsuń
  12. W sam raz na śniadanie, lubię jajka więc chętnie sama wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Przyznam, że jeszcze nie spotkałam się z potrawą, wygląda całkiem ciekawie.

    OdpowiedzUsuń
  14. Urszula Niedziela22 lutego 2021 11:03

    Super pomysł. Warto spróbować.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że do mnie zajrzałaś/eś ! Bardzo miło mi Cię gościć. Dziękuję za każdy komentarz. Liczę, że będziesz wpadać częściej :)