Różne metody parzenia kawy, czyli czy napewno potrzebuję ekspresu
Panuje przeświadczenie, że do
zrobienia idealnej kawy bezwzględnie konieczny jest drogi ekspres automatyczny,
który zrealizuje za nas całą pracę. Faktycznie ekspresy do kawy są w stanie przenieść
kawiarniane specjały do naszego domu, ale niekoniecznie są nieodzownym
narzędziem do zrobienia kawy. Dzisiaj zaprezentujemy kilka metod parzenia kawy,
które są dużo tańszą alternatywą dla ekspresu i gwarantują nam wspaniałe
doświadczenia smakowe.
Kawiarka
Kawiarka znana jest też pod nazwą
makinetka, kupres, kafetiera czy po prostu czajnik Moka. Jest to włoskie
urządzenie, które uszczęśliwia fanów kawy już od lat 30 ubiegłego wieku.
Kształtem przypomina typowy czajnik i składa się z trzech głównych części -
dolnego zbiornika na wodę, sitka na kawę i górnego zbiornika na końcowy napar.
Obecne czajniki minimalnie różnią się od pierwszego egzemplarza.
Kawiarka podobnie
jak ekspres parzy kawę pod ciśnieniem, chociaż jest ono wyraźnie mniejsze,
bowiem nie przekracza 2 barów. Do zaparzenia kawy w kawiarce konieczne jest
źródło ciepła. Na rynku możemy znaleźć urządzenia dedykowane do palników
gazowych i do płyt indukcyjnych.
Użycie kawiarki jest banalnie
proste, a efekty są niesamowite. Dolny pojemnik należy wypełnić wodą tuż pod
zaworek bezpieczeństwa, do sitka nasypać zmieloną kawę, całe urządzenie
dokładnie skręcić i postawić na palniku. Po kilku minutach osiągniemy wyrazisty
i intensywny napar, który bardzo przypomina włoskie espresso.
Kawiarki posiadają swoich
sympatyków na całym świecie dzięki temu, że w wyjątkowo prosty sposób
umożliwiają przyrządzić wyśmienitą kawę, a ich ceny nikogo nie zniechęcają.
Alternatywne metody parzenia kawy
Alternatywne metody parzenia swoją
wielką popularność zyskały wraz z Trzecią Falą Kawy, więc całkiem niedawno.
Pozwalają sporządzić wysokiej jakości kawę o czystym, niezaburzonym smaku oraz
co niezwykle ważne bez fusów. Drip, chemex i aeropress to narzędzia, które
oprócz wspaniałego naparu zapewniają świetną rozrywkę. Do parzenia w nich używa
się zwłaszcza wysokiej jakości jasno palone kawy segmentu specialty, z których
potrafią wycisnąć najlepsze właściwości smakowe.
1. Chemex
Chemex to szklane urządzenie, które
kształtem przypomina wazon na kwiaty. Opracował go chemik Peter Schlumbohm w
1941 roku, a chemex tak bardzo zakorzenił się w amerykańskiej sztuce, że jest
prezentowany w nowojorskim Museum of Modern Art.
Chemex działa na zasadzie przelewu,
a do parzenia w nim kawy używa się papierowych filtrów, które oddzielają fusy
od naparu. Bardzo istotne podczas parzenia kawy tą metodą jest stosowanie się
do kilku reguł. Musimy zachować korzystne proporcje kawy oraz wody (8g/100ml), temperatura
wody powinna wynosić 88-94 °C, a czas parzenia nie powinien przekroczyć 4
minut.
2. Drip
Drip to urządzenie, które
oddziałuje na bardzo podobnej zasadzie co chemex. Wymaga użycia papierowych
filtrów, które oddzielą fusy od naparu. Drip z kształtu przypomina lejek i może
być skonstruowany ze stali, szkła bądź tworzywa sztucznego. Z produkcji dripów
słynie japońska firma Hario, która wytwarza te wspaniałe zaparzacze do kawy już
ponad sto lat.
Jeżeli chcesz zaparzyć idealną kawę
w dripie, musisz stosować się do niezmiernie ważnych zasad tak samo, jak w
przypadku chemeksa. Zalecana ilość kawy to 5-6 g kawy/100 ml wody, której
temperatura powinna sięgać 85 – 94˚C. Proces parzenia kawy powinien trwać około
3 minuty.
3. Aeropress
Aeropress to całkiem nowe
urządzenie, które działaniem bardzo różni się od wspomnianych wcześniej
chemeksa i dripa. Plastikowy przyrząd, który wyglądem przypomina dużą
strzykawkę i funkcjonuje na tej samej zasadzie, został skonstruowany w 2005
roku.
Przygotowanie kawy w aeropressie na
samym początku może stwarzać drobne problemy, ale z czasem staje się to
nałogiem, od którego nie można się odzwyczaić. Składa się z trzech podstawowych
części - cylindra, sitka i tłoku z gumową uszczelką.
Tak jak każda metoda alternatywna
ma swoje zasady, tak również w przypadku aeropressu musimy się do nich
stosować. Na przygotowanie całego aeropressu musimy użyć 18-22 g kawy i wody o
temperaturze 88-94˚C. W pierwszej kolejności należy złożyć tłok z cylindrem i
nasypać świeżo zmieloną kawę. Następnie kawę zalewamy wodą i zakręcamy sitkiem
z papierowym filtrem. Teraz wystarczy położyć aeropress na dzbanku lub szklance
i jednostajnym ruchem przepchać cały napar. Czas parzenia powinien wynosić
około 2,5-3 minuty.
Każda z przytoczonych metod parzenia
pozwala na przyrządzenie wspaniałej kawy, która oczaruje swoim smakiem i
aromatem. Jeśli interesuje Cię kawa wysokiej klasy, a nie chcesz inwestować w
drogie urządzenie, to właśnie przedstawiliśmy Ci doskonałe alternatywy, na
które warto zwrócić swoją uwagę.
A Wy jaką metodę parzenia kawy preferujecie?
ciekawy wpis :)
OdpowiedzUsuńrecenzjebynikaa.blogspot.com
Bardzo pouczający :)
UsuńWpis akurat dla mnie, bo uwielbiam kawę
OdpowiedzUsuńMam w domu ekspres ciśnieniowy i taką kawę piję na co dzień.
OdpowiedzUsuńnie miałam pojecia o tym ze jest tyle sposob parzenia jej
OdpowiedzUsuńMam w domu ekspres, ale kawy nie piję za często :-)
OdpowiedzUsuńJa nie pije kawy :)
OdpowiedzUsuńNawet nie wiedziałam o tym, że jest tyle metod parzenia kaw :)
OdpowiedzUsuńJa mam ekspres i powiem Ci, że nigdy w życiu bym go na nic innego nie zamieniła :D
OdpowiedzUsuńJa preferuję ekspres, szczególnie zaraz po przebudzeniu jak zaspana robię sobie napój bogów;D
OdpowiedzUsuńMam kawiarkę i z niejtym kawę uwielbiam najbardziej :)
OdpowiedzUsuńNie znałam tych metod. Ja dla urozmaicenia dodaję syrop do kawy i smakuje jak w kawiarni
OdpowiedzUsuńNawet nie wiedziałam ze jest tyle rodzajów parzenia
OdpowiedzUsuńnie mam ekspresu, kiedyś kupię sobie z prawdziwego zdarzenia bo jestem kawoszem, dziennie piję ok 3 kaw.
OdpowiedzUsuńJa bardzo często piję kawę z kawiarki jest naprawdę dobra.
OdpowiedzUsuńKawiarka kojarzy mi sie z amerykanskich filmow :).
OdpowiedzUsuńAktualnie przerzucilam się z kawy na zielona herbate:)
taka kawiarka to bardzo świetny pomysł.
OdpowiedzUsuńuwielbiam kawę, każda metoda jest ciekawa, aby tylko kawa była dobra
OdpowiedzUsuńCzlowiek to co rusz nabiera wiedzy w roznych dziedzinach. Ja akurat o tego typu metodach nie mialam bladego pojecia.
OdpowiedzUsuńMój teść używa kawiarki, uważa że kawa z niej najlepiej smakuje
OdpowiedzUsuńKawiarka w domu moich rodziców to totalny must have xd
OdpowiedzUsuńJa kawy nie piję.
OdpowiedzUsuńJa parzę w kawiarce :)
OdpowiedzUsuńWow ile sposobów fajnie dowiedzieć się czegoś nowego :)
OdpowiedzUsuńTen drip fajnie wyglada.
OdpowiedzUsuńNawet nie wiedziałam o takich metodach parzenia kawy!:) ja lubię kawę na zimno - swoją ulubiona rozpuszczalna zalewam tylko mlekiem, dodaje cukier i gotowe :)
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam, że jest aż tyle metod. Ale ekspres i tak mi się marzy.
OdpowiedzUsuńMnie zdarzało się korzystać z kawiarki. Można przy jej pomocy sporządzić naprawdę aromatyczną i pyszną kawę.
OdpowiedzUsuńTyle sposobów! Ja w domu po prostu zalewam wrzątkiem, ale będąc w u kogoś lub w restauracji lubię napic się takiej z ekspresu :)
OdpowiedzUsuńA ja polecam przestawić się z kawy na yerba mate :)
OdpowiedzUsuńPost zdecydowanie dla mnie, gdyż kocham kawe i piję ją litrami :D
OdpowiedzUsuńTrzeci model bardzo mi się podoba. Póki co ja zwyczajnie sypie kawę do filiżanki i zalewam ją wodą.
OdpowiedzUsuńBardzo fajne propozycje, ja pije kawkę ze zwykłej kawiarki :)
OdpowiedzUsuńNie lubię kaw z expresu wolę zwykła zalaną wrzątkiem
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam z expresu.
OdpowiedzUsuńJa jako jedna z nielicznych chyba osób nie piję kawy :D
OdpowiedzUsuńNa obudzenie bardzo szybka i niewymagająca zabawy kawa "siekiera" parzona tradycyjna w kubeczku z 2 czubatych łyżeczek bez mleka i bez cukru! To jest to co stawia mnie na nogi :)
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam, że jest aż tyle metod parzenia kawy.
OdpowiedzUsuńNieszczególnie przepadam za kawą parzoną, chyba że pije wtedy, gdy nie ma innej opcji. Dlatego też niektóre z tych metod są dla mnie nieznane:)
OdpowiedzUsuńJa pije wyłącznie kawę rozpuszczalna. Nie wiedział że kawę można parzyć w tak wielu metodach.
OdpowiedzUsuńUwielbiam kawę, każda jest dobra.
OdpowiedzUsuńFajnie mieć dobry ekspres tak myślę. Samą kawę też dobrze wybierzcie. Na stronie https://www.cafesilesia.pl/pol_m_KAWA_WSZYSTKIE-MARKI_KAWA-AGUST-180.html będziecie mogli znaleźć dużo dobrych kaw.
OdpowiedzUsuń