Zdrowe i pełnowartościowe produkty są dla mnie ważne. Lubię znać skład tych, które
używam. Oleje mają wiele zalet. Zawierają wiele witamin, przeciwutleniaczy i
pomagają uniknąć udaru. Ma właściwości przeciwzapalne. Są niezmierzonym
skarbcem. Zapobiegają nowotworom, a nawet pomagają w walce z chorobą
Alzheimera.
Jeżeli mowa o olejach, to postanowiłam
wypróbować kilka z oferty Oliwnego raju. Otrzymałam pięć różnych oliw w 25ml buteleczkach. Każda z nich powstała z innej
odmiany oliwek i ma inny smak. Dokładniej są to oliwy extra virgin z młyna Casas de Hualdo. Są one wyjątkowe, ponieważ do ich
stworzenia zostały wykorzystane doskonałej jakości oliwki. Oliwki w młynie
Casas de Hualdo wyciskane są w ciągu
maksymalnie 6 godzin od zbioru owoców z drzewa. Produkty nie zawierają żadnej
chemii, tylko 100% oliwek.
Smak oliwy:
• Arbequina
- według producenta ma ona słodki owocowy smak, według mnie słabo
wyczuwalny. Jest delikatna i nadaje się do każdej potrawy. Najlepiej smakuje z
warzywną sałatką.
• Picula
– jest bardzo pikantna. Idealna dla wielbicieli gorących klimatów. Doskonale
nadaje się do gulaszu, czy szaszłyków. Urozmaici potrawy z grilla. Rodzinne
spotkania nie mogą się bez nich odbyć.
• Cornicabra
– jest bardzo gorzka. Według mnie wręcz niesmaczna. W opisie mowa jest także o
pikantno-owocowym posmaku, ale osobiście go nie zauważyłam. Gorycz zdominowała.
• Manzalina
– ten olej również jest bardzo pikantny. Goryczka jest niewyczuwalna. Myślę, że
zupa soczewicowa będzie przepyszna z tą oliwą.
• Ostatnia oliwa jest stworzona specjalnie dla dzieci. Ma bardzo delikatny,
wręcz słodki smak.
Swobodnie można ja dodawać do
ulubionych potraw dzieci. Ziemniaczki polane nią smakują bardzo nietypowo.
Używając oliwy, można otrzymać bardzo nietypowy
smak. Postanowiłam je wypróbować w różnych potrawach. Na początek postanowiłam
na prostotę, czyli pomidory z mozarellą i
bazylią. Do tego oczywiście jeden z oliw. W tym przypadku wybrałam Piculę. Nadała potrawie ostrego, wyrazistego
smaku. Cała potrawa doskonale się komponuje. Jest to pomysł na zdrowe i pożywne
śniadanie.
Dzieci bardzo lubią słodkości. Dlatego
postanowiłam wypróbować oliwę dla dzieci podczas produkcji francuskich
ciasteczek. Do wykonania ich niezbędne jest ciasto francuskie i jabłka. Ciasto
kroimy na równe części. Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę. Dodajemy cukru,
cynamonu i mieszamy. Pokrojone jabłka z dodatkami nakładamy na ciasto, polewamy
trochę oliwą i sklejamy. Dos sklejania można użyć żółtka lub właśnie oliwy.
Nadaje ona ciastkom niezwykły smak. Smakują doskonale i są bardzo delikatne. Po
upieczeniu wystarczy je posypać cukrem pudrem. Są one nie tylko pysznym
deserem, ale także doskonałym pomysłem na słodki prezent.
Było śniadanie, był deser, to pora na jakiś
obiadek, prawda? Pomyślałam, że wykonam sałatkę. Jest ona bardzo prosta do przygotowania.
Na patelnię lejemy kapkę oleju Arbequina,
wykładamy mrożone warzywa dowolnej firmy, dodajemy wcześniej ugotowane mięso, ziemniaki
i kukurydzę. Całość podsmażamy. Po chwili przekładamy na talerz. Możemy
dodatkowo skropić oliwą Picacula, aby dodać
pikantności. W łatwy i szyki sposób mamy zdrowy i pożywny obiad. Można sobie
przygotować więcej i trzymać w pojemniczkach, na wypadek niespodziewanych
gości, czy późnego powrotu z pracy.
Sposobów na wykorzystanie oliwy jest bardzo
wiele. Wystarczy tylko pomyśleć, co smakuje nam najbardziej i dobrać do tego
odpowiednią oliwę. W połączeniu może powstać naprawdę smaczna i aromatyczna potrawa.
Wystarczy próbować i eksperymentować, a wyniki mogą być bardzo zaskakujące.
Od dawna wiadomo, że oliwy są najzdrowszym i
najlepiej przyswajalnym przez nas tłuszczem, jednak tak smacznych i
wartościowych jeszcze nie próbowałam. Ich smak jest wyrazisty i bardzo wyjątkowy.
Można z nimi skomponować wiele ciekawych dań. Maja one bogaty skład i nie
zawierają szkodliwych substancji. Wybierając te oliwy, stawiamy na zdrowie
nasze i naszych bliskich. Jeżeli, chcemy być pewni, że używamy doskonałej
jakości oliwy, to Oliwny raj jest w stanie nam to zagwarantować. Jestem ciekawa
pozostałych oliw z ich szerokiego asortymentu. A wy chcielibyście je
wypróbować? Ja na pewno!
Testerka Adrianna
Cześć imienniczko :) Bardzo fajna recenzja, powiem Ci szczerze, że nie przepadam za oliwą. Ale prze czytając Twoją recenzje, zaczęłam się bardziej zastanawiać nad kupnem tego miksu. Być może coś mi zasmakuje :)
OdpowiedzUsuńBardzo mnie to ciszy :) Oliwy są zdrowe, ale jeżeli się za nimi nie przepada, to należy uzupełniać to innymi tłuszczami.
Usuńchciałabym taki zestaw do mojej kuchni
OdpowiedzUsuńUwielbiam oliwy, a taki zestaw to prawdziwa uczta dla miłośnika gotowania. Jeszcze o tej fimie nie szłyszałam, muszę się rozejrzeć :)
OdpowiedzUsuń