Zdrowe odżywianie jest bardzo ważne, nie tylko
zimą, czy jesienią. Przyrządzanie zdrowych i pożywnych potraw nie jest proste w
sytuacji, kiedy nie mamy wartościowych produktów. Już jakiś czas temu udało mi
się znaleźć firmę z szerokim asortymentem wysokiej jakości naturalnych produktów.
Jest to firma Vivio.pl. Jestem stałym ich
klientem, jednak do tej pory kupowałam głównie olej kokosowy, soczewicę i
żurawinę. Dziś chcę Wam pokazać kilka produktów z ich bardzo szerokiej oferty.
Nie będę się rozwodzić nad właściwościami tych produktów, ponieważ myślę, że każdy
zainteresowany będzie wiedział czego szukać.. Bardzo lubię gotować, dlatego
chcę pokazać Wam sposób na wykorzystanie każdego z nich.
Żurawina
CIASTECZKA OWSIANE Z ŻURAWINĄ
Składniki:
Najpierw przygotuj napar z czystka. 1 łyżeczkę suszu zalej szklanką wrzątku, przykryj i odstaw na 10 min. Po zaparzeniu przelej przez sitko.
Składniki potrzebne do wykonania koktajlu wsyp do pojemnika, zmiksuj razem, używając blendera. Koktajl jest gotowy do spożycia. Składniki wystarczą na 1 porcję.
Składniki:
Sposób wykonania:
Masło klarowane rozpuszczamy na patelni, dodajemy cukier kokosowy, sól himalajską i imbir. Rozgrzewamy ok. 2 min. Skrojoną marchewkę smażymy na masełku, na dużym ogniu około 3 min. Na patelnię dolewamy odrobinę wody, aby lekko przykryła marchewkę. Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy ok. 15 min mieszając co jakiś czas. Marchewka ma się przypiec a woda wyparować. Na koniec dodajemy bazylię, a przed podaniem posypujemy nasionami chia.
Czerwona soczewica
Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulę podsmaż na oliwie, dodaj czosnek, przyprawy i wymieszaj. Dodaj soczewicę, pomidory i wodę. Zupa powinna gotować się około 20 minut, jednak jeśli chcesz przygotować zupę krem, gotuj ją dłużej, do momentu aż soczewica zacznie się rozpadać. Dopraw mlekiem kokosowym i przyprawami. Podawaj z kleksem jogurtu naturalnego albo mleka kokosowego.
Kasza jaglana
Składniki:
Wykonanie:
Zagotuj szklankę wody. Do wrzątku dodaj sól i kaszę jaglaną. Gotuj do momentu nabrania przez kaszę miękkości. Wystudź. Wszystkie składniki (oprócz orzechów) dokładnie wymieszaj, możesz użyć blendera. Wyłóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj i ułóż orzechy włoskie. Piecz 40-45 minut w temperaturze 180*C.
Kasza gryczana
Składniki:
Wykonanie:
Na maśle podsmaż cebulę drobno pokrojoną. Rozdrobnij ser, dodaj kaszę, zeszkloną cebulę, dodaj pozostałe składniki, przyprawy i wymieszaj dokładnie. Na samym końcu dodaj bardzo drobno posiekaną miętę. Ciasto przygotuj według tradycyjnej receptury: 400g mąki, szklanka wody, 1 jajko.
- 150 g miękkiego masła
- 200 g mąki pełnoziarnistej lub pszennej
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki żurawiny
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 3 żółtka
- szczypta soli
Przygotowanie:
Do żurawiny wlewamy wrzątek i odstawiamy na 5-10 minut, następnie
odsączamy.
Suche składniki, czyli mąkę, płatki owsiane, sól, proszek do pieczenia oraz
cynamon mieszamy w osobnej misce.
Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy żółtka i dalej
ucieramy/miksujemy. Dodajemy wszystkie suche składniki, miksujemy, a pod koniec
dosypujemy żurawinę. Całość mieszamy, by składniki się połączyły.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, formę wykładamy papierem do
pieczenia. Z ciasta lepimy kulki, które delikatnie spłaszczamy, formując
kształt ciasteczek. Układamy na blaszce i pieczemy 15-25 min, aby stały się
złociste.
Czarny sezam
PRALINY SEZAMOWO-PISTACJOWE
Składniki:
- 250g czarnego sezamu
- 5 łyżek orzechów laskowych mielonych
- laska wanilii
- 3 łyżki posiekanych migdałów
- 3 łyżki posiekanych pistacji
- 6 łyżek miodu
- czekolada do obtoczenia (roztopiona)
Wykonanie:
Sezam upraż na patelni i wystudź, następnie zmiel go lub zblenduj i dodaj wszystkie pozostałe składniki stopniowo, ciągle mieszając. Masa powinna być dość gęsta. Formuj małe kulki i wstaw do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie zanurz kuleczki w roztopionej czekoladzie i odstaw do lodówki.
Sezam upraż na patelni i wystudź, następnie zmiel go lub zblenduj i dodaj wszystkie pozostałe składniki stopniowo, ciągle mieszając. Masa powinna być dość gęsta. Formuj małe kulki i wstaw do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie zanurz kuleczki w roztopionej czekoladzie i odstaw do lodówki.
Oczyszczający koktajl z czystka
Składniki:
Wykonanie:- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 dużego banana
- 1/2 jabłka
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 3/4 szklanki ostudzonego naparu z czystka
Najpierw przygotuj napar z czystka. 1 łyżeczkę suszu zalej szklanką wrzątku, przykryj i odstaw na 10 min. Po zaparzeniu przelej przez sitko.
Składniki potrzebne do wykonania koktajlu wsyp do pojemnika, zmiksuj razem, używając blendera. Koktajl jest gotowy do spożycia. Składniki wystarczą na 1 porcję.
Sól himalajska
GLAZUROWANA MARCHEWKA
Składniki:
- 500 g młodej marchewki skrojonej w słupki
- 2 łyżki masła ghee
- 1 łyżeczka cukru kokosowego
- 0,5 łyżeczki soli himalajskiej
- 10 g świeżego, startego imbiru
- 1 łyżeczka nasion chia
- odrobina pokrojonej bazylii
Masło klarowane rozpuszczamy na patelni, dodajemy cukier kokosowy, sól himalajską i imbir. Rozgrzewamy ok. 2 min. Skrojoną marchewkę smażymy na masełku, na dużym ogniu około 3 min. Na patelnię dolewamy odrobinę wody, aby lekko przykryła marchewkę. Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy ok. 15 min mieszając co jakiś czas. Marchewka ma się przypiec a woda wyparować. Na koniec dodajemy bazylię, a przed podaniem posypujemy nasionami chia.
Czerwona soczewica
ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY
Składniki:
Wykonanie:- 400g soczewicy czerwonej
- 3 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 4 pomidory
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki soli
- 2 litry wody
- łyżeczka imbiru
- 2 łyżeczki curry albo garam masala
- łyżeczka papryki ostrej
- szklanka mleka kokosowego
Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulę podsmaż na oliwie, dodaj czosnek, przyprawy i wymieszaj. Dodaj soczewicę, pomidory i wodę. Zupa powinna gotować się około 20 minut, jednak jeśli chcesz przygotować zupę krem, gotuj ją dłużej, do momentu aż soczewica zacznie się rozpadać. Dopraw mlekiem kokosowym i przyprawami. Podawaj z kleksem jogurtu naturalnego albo mleka kokosowego.
Kasza jaglana
BROWNIE Z KASZY JAGLANEJ
Składniki:
- ½ szklanki kaszy jaglanej
- 3 jajka
- ½ szklanki kakao
- 50ml oleju kokosowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¾ szklanki cukru kokosowego albo zwykłego
- ½ szklanki śmietany 30%
- ½ szklanki orzechów włoskich
Zagotuj szklankę wody. Do wrzątku dodaj sól i kaszę jaglaną. Gotuj do momentu nabrania przez kaszę miękkości. Wystudź. Wszystkie składniki (oprócz orzechów) dokładnie wymieszaj, możesz użyć blendera. Wyłóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj i ułóż orzechy włoskie. Piecz 40-45 minut w temperaturze 180*C.
Kasza gryczana
PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ
Składniki:
- 200g ugotowanej kaszy gryczanej
- 250g sera białego
- 1 cebula
- 1 jajko
- masło
- 1 łyżka mięty
- sól, pieprz czerwony i ziołowy
Na maśle podsmaż cebulę drobno pokrojoną. Rozdrobnij ser, dodaj kaszę, zeszkloną cebulę, dodaj pozostałe składniki, przyprawy i wymieszaj dokładnie. Na samym końcu dodaj bardzo drobno posiekaną miętę. Ciasto przygotuj według tradycyjnej receptury: 400g mąki, szklanka wody, 1 jajko.
Wiele z tych przepisów już zdążyłam wypróbować i
są przepyszne. Mam nadziej, że przydadzą się Wam. Sama bardzo je lubię,
zwłaszcza ten z wykorzystaniem żurawiny. Jeżeli jesteście ciekawi oferty tej
firmy, to znajduje się ona na Vivio.pl. Ja
bardzo lubię ich produkty i jestem z nich bardzo zadowolona. Po raz pierwszy
miałam okazje wypróbować sól himalajską, czy witaminę C w proszku. Pyszności!
Idę gotować i smakować. Miłego dnia,
testerka Adrianna
Przygotowane z wysokiej jakości składników potrawy to podstawa diety. Praliny sa bardzo ciekawe :)
OdpowiedzUsuńmmmm skusiłabym sie na pierogi i praliny <3
OdpowiedzUsuńWszystko wygląda przeepysznie ! :)
OdpowiedzUsuńPoprosze o praliny i brownie 😄
OdpowiedzUsuńOoo ciasteczka owsiane to mój numer jeden! Pycha! :D
OdpowiedzUsuńPyszne dania! Zupę z soczewicy uwielbiam ale zupełnie inaczej ją robię :) Z kolei pierogi z kaszą gryczaną wyglądają ciekawie! Muszę sobie zapisać ten post bo jest świetny.
OdpowiedzUsuńMmmm jakie przepisy! Chętnie zrobię te ciasteczka owsiane.
OdpowiedzUsuńkurcze, ten kolor zielony mnie korci, ale z pietruszki?!?!?! no może spróbuję...
OdpowiedzUsuń