Tak, jak pewnie wielu z Was, staram się gotować zdrowo i używać sprawdzonych oraz naturalnych produktów. Niedawno, podczas zakupów, doznałam niezwykłego odkrycia. Jesteście ciekawi? Postanowiłam wypróbować twaróg kanapkowo-sernikowy, dotąd nieznanej nam firmy Wieluń, a dokładnie Spółdzielni Dostawców mleka w Wieluniu.
![](https://4.bp.blogspot.com/-z_msEt1xiWQ/WZiH9iVkluI/AAAAAAAAC6k/0sjqvR41pCE4Ek5Ojo8gdXDDNrbQEyCmACLcBGAs/s640/20170731_112424.jpg)
Twarożek kanapkowo-sernikowy, to naturalny twaróg o śmietankowym, wyśmienitym smaku i gęstej, jednolitej konsystencji, zachowujący najcenniejsze składniki mleka. Nie zawiera substancji konserwujących, zagęszczających i stabilizatorów. Można z niego przyrządzić wiele rozmaitych potraw. Doskonały m.in. do kanapek, może stanowić podstawę do past, sosów, dipów, a także do deserów, wypieków. Nie wymaga mielenia i dodatku tłuszczu. Twaróg kanapkowo-sernikowy „Mój Ulubiony”dostępny jest w trzech różnych pojemnościach, w zależności od zapotrzebowania i zastosowania. Twarożki znajdują się w plastikowych opakowaniach, które można wygodnie otwierać i zamykać, dzięki czemu twarożek może być później wykorzystany do kolejnego dania. Ma on naturalny mleczny zapach i konsystencję domowego, swojskiego twarogu. Dziś zaprezentuję Wam kilka potraw z tym twarożkiem.
Na początek postanowiłam wypróbować go na kanapce. Aby smak był wyrazisty, można nałożyć grubszą warstwę. Do przygotowania takiego pysznego i zdrowego śniadania, wystarczy na kromce chleba, w naszym przypadku grahama, rozsmarować dowolną ilość twarożku, doprawić i położyć sałatę, pomidora, czy na co tylko mamy ochotę. Jeżeli wolicie wersje na słodko, nie ma problemu. Jego smak jest uniwersalny (ani słony, ani słodki), wiec kanapka może być z nim samym, czy z dodatkiem dżemu. Co kto lubi. Tak przygotowaną kanapkę z chęcią zjedzą dorośli i dzieci. W ten sposób możemy przemycić coś zdrowego i wartościowego do diety małego niejadka.
![](https://2.bp.blogspot.com/-GpEIz2pzjk8/WZiNwuTbjZI/AAAAAAAAC7g/WM_JkXUGixg_muTF-dva5dYfeOtjAainACLcBGAs/s640/20170816_084816.jpg)
Dla bardziej wyrafinowanych smakoszy poniżej prezentuję przepis na makaron z sosem szpinakowym z użyciem tego twarożku. Mnie aż ślinka leci na samą myśl.
![](https://2.bp.blogspot.com/-WUcId6x8HBI/WZiIUZheHAI/AAAAAAAAC6o/yMAUAww14dgAGs2CG97VfFDV7MrFbeAxgCLcBGAs/s640/20170731_132548.jpg)
![](https://2.bp.blogspot.com/--9c3GXEp1_Q/WZiIUyhwMmI/AAAAAAAAC6w/HgBzqoM0L4ISfOd0_JfL9hxXSMgVJ_5EQCLcBGAs/s640/20170731_132949.jpg)
![](https://1.bp.blogspot.com/-Nw5xWm4pkRk/WZiIUoi4xUI/AAAAAAAAC6s/O3JYIpBZsEczUzmWS32NfYRcg50EYAOfgCLcBGAs/s640/20170731_133137.jpg)
![](https://2.bp.blogspot.com/-Wip7TLt49Qc/WZiIVFNLx_I/AAAAAAAAC60/Y6nuo24gxu8pWjHph3B7K-Fbl3WwwlRlgCLcBGAs/s640/20170731_133619.jpg)
![](https://1.bp.blogspot.com/-VMp0Zbt-FcE/WZiIVHVH_VI/AAAAAAAAC64/-qaeFuivDa48bwkAZs1RzLuA53HDt4LTgCLcBGAs/s640/20170731_133838.jpg)
![](https://3.bp.blogspot.com/-WZ7Vcdkqpkc/WZiIVUPhteI/AAAAAAAAC68/30kZbG73mL0vUj7BGBazdXanQRVw9EfjQCLcBGAs/s640/20170731_134023.jpg)
![](https://2.bp.blogspot.com/-HCxJZtPhqsY/WZiIVtRQleI/AAAAAAAAC7A/zqYN9EurF7AqGkk06Xrt0W0QhprGR4J4gCLcBGAs/s640/20170731_134240.jpg)
![](https://4.bp.blogspot.com/-b8WzWA_rgt4/WZiIXcut5_I/AAAAAAAAC7Q/vgq7Tjtv5OQgn2GnW_9t7WIaniCwfOTkgCLcBGAs/s640/20170731_134539.jpg)
![](https://2.bp.blogspot.com/-7aNQPMfec9o/WZiIWn7oVzI/AAAAAAAAC7I/5u5qbmP9IfAQ25xAIcexz7xaSF4jziO_QCLcBGAs/s640/20170731_142015.jpg)
![](https://3.bp.blogspot.com/-ca4OaqVxj9c/WZiIWyrFKII/AAAAAAAAC7M/lqdxl71-SawYlTEm3H37Uf8tL2f-YrotQCLcBGAs/s640/20170731_142033.jpg)
Makaron spaghetti z kremowym szpinakiem
SKŁADNIKI:
• 250g świeżego szpinaku, umytego i posiekanego
• 1 ząbek czosnku
• 1mała papryczka chili, bez pestek
• 2 łyżki oliwy
• Szczypta gałki muszkatołowej
• 100g Twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony (lub 200g, jeżeli chcecie więcej sosu)
• 50ml mleka lub śmietanki 30%
• Sól i pieprz do smaku
• 250g makaronu spaghetti
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekany drobno czosnek i chili. Po chwili dodać szpinak, dusić, aż zmięknie. Twarożek kanapkowo-sernikowy „Mój Ulubiony” wymieszać z mlekiem, gałką, doprawić solą i pieprzem, dodać do szpinaku, wymieszać, aż powstanie sos. Całość przelać do garnka z ugotowanym i odsączonym makaronem. Wymieszać i podawać. Można polać sosem makaron uprzednio wyłożony na talerz. Jak ktoś lubi może jeszcze dodać starty parmezan lub inny ser żółty. I gotowe!
![](https://2.bp.blogspot.com/-ok_a0-gd1pw/WZiIWPVB_-I/AAAAAAAAC7E/u1v3KhwAdwEzdhzoTWeBjSrR6s0AOGVogCLcBGAs/s640/20170731_141950.jpg)
Tak przygotowane danie jest zdrowe i syte, zachwyci nawet najbardziej wyszukane gusta. Jest to idealny pomysł na rodzinny obiad. U nas wszystko zostało spałaszowane w mig. Uważam, że twaróg jest rewelacyjny i nadaje się do wielu potraw. Doskonale smakuje, a co ważne, także dzieciom. Jeżeli jesteście ciekawi, wkrótce pojawią się kolejne przepisy z twarogiem kanapkowo-sernikowym „Mój Ulubiony”.
Ciekawy przepis ;) Lubię szpinak i twarożek ;)
OdpowiedzUsuńZnam ten serek. Jest bardzo smaczny.
OdpowiedzUsuńAle mi ochoty na robiłaś :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szpinak. Tez robie podobnu sos dp makaronu. Musze sprobiwać go z tym serkiem.
OdpowiedzUsuńMmmm ale pychotka !
OdpowiedzUsuńnarobiłaś mi smaka
OdpowiedzUsuńLubię tego typu twarożki :D
OdpowiedzUsuńPyszny post :)
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis. Napewno skorzystam
OdpowiedzUsuńfajny pomysł, ale za szpinakiem nie przepadam, a twarożki do kanapek sama robię :D
OdpowiedzUsuńWitaj, my też testowaliśmy ten twarożek i jest cudowny, zapraszam do nas :)
OdpowiedzUsuńNie lubię makaronów, jednak w tej wersji wygląda bardzo kusząco. Przepis wart wypróbowania.
OdpowiedzUsuńJa szpinaku nie lubię ale ogólnie bardzo lubię. Zazwyczaj jem z bułeczki taki serek wymieszany z cukrem waniliowym. Pyszny
OdpowiedzUsuńNie jadamy, ale może zaczniemy :)
OdpowiedzUsuńPychotka :) Aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńPs. Masz literówkę w tytule.
Kiedyś jako hostessa miałam przyjemność być na promocji tego twarożku - jest pyszny!
OdpowiedzUsuńKocham zarówno szpinak, twarożek jak i makaron. Muszę wypróbować twój przepis :)
OdpowiedzUsuńTo mój ulubiony twarożek.
OdpowiedzUsuń