Rodzinne spotkania przy grillu, najważniejsze kwestie
Witajcie kochani!
Pogoda w końcu jest
piękna to trzeba zacząć z niej korzystać. Koniec szkoły już niebawem, a co się
z tym wiąże początek wakacji. Czas spotkań, odpoczynku, zwiedzania i
korzystania z wolnego czasu. Wspólne biesiadowanie w gronie rodziny i
przyjaciół to z pewnością coś, za co wszyscy kochamy grillowanie .Na pewno nie
obejdzie się bez smacznego grilla w gronie przyjaciół. Jednak co na niego
przyszykować? Kaszanką, ziemniaczki, mięsko , chlebek, no i oczywiście
kiełbaski. Tylko jakie kiełbaski wybrać, bo wybór nie należy do
najłatwiejszych. Na rynku dostępnych jest wiele firm. Ja niestety mogę tylko
kiełbaski, wiec postanowiłam się wgryźć w ten temat. Kulinarne podboje to nie
tylko wspaniałe chwile, ale również wyzwania/ Jednym z nich z pewnością jest to
jak wybrać idealne smakołyki na rodzinnego grilla, które zachwycą podniebienie
naszych bliskich. Najczęściej wybieranym przez nas przysmaków grillowych jest
kiełbasa. Ja również ja uwielbiam.
Ich wybór na rynku jest
ogromny, ale jak spośród tych wszystkich produktów wybrać te najlepsze i
najbardziej jakościowe? „Dobrze byłoby, aby kiełbasa na grilla była w
naturalnym jelicie, a nie w sztucznej osłonce. Nie powinna być za chuda, ale
nie może być też za tłusta. Dlatego najlepszym wyborem będą kiełbaski
wieprzowe, bądź wieprzowo-drobiowe. Tak doradzają nam producenci z JBB. Na
grilla nadaje się również kiełbasa biała – jej aromatyczny smak doskonale
uwydatnia się podczas grillowania.
Jak grillować , by było smacznie i zdrowo?
Grillowanie może być
sztuką. Co zatem, oprócz dobrej jakości produktu, pozwoli nam pozbyć się
kulinarnej wpadki, a także sprawi, że nasze grillowe danie będzie naprawdę
zdrowe? Dania z grilla mają bezpośredni kontakt z ogniem. Istotnym aspektem w
trakcie grillowania jest to, aby soki wytapiające się pod wpływem temperatury,
nie miały styczności z żarem, ponieważ paląc się ,okopcają mięso, co negatywnie
wpływa na jego walory smakowe oraz odżywcze. Alternatywą może być zastosowanie
aluminiowych tacek, dzięki którym unikniemy takich sytuacji. Pamiętajmy o tym,
że jedzenie jemy również wzrokiem, a więc właściwe podanie gorących pyszności
zachwyci gości i doda uroku na Twoim stole! Nie zapominajmy o tym, że do
naszych mięsnych przysmaków możemy dodać również grillowane warzywa – dodadzą
walorów smakowych, a nasz grillowy półmisek stanie się kolorowy i jeszcze
bardziej zdrowy.
Dlaczego warto grillować?
Grillowanie pozwala nam spędzić miłe
chwile na świeżym powietrzu w gronie najbliższych, długie rozmowy, uśmiech
bliskich, a to wszystko połączone z pysznymi potrawami. Jedzenie z grilla jest
również zdrowe: „Dzięki krótkiej obróbce termicznej mięso zachowuje większość
swoich wartości odżywczych. Przygotowanie potraw na grilla jest szybkie,
proste, a dzięki bogatej ofercie na półce sklepowej, za każdym razem możemy
zaskoczyć czymś innym” – mówi Piotr Laskowski z JBB.
Myślę, że dl każdego z nas
ważne jest, aby przyrządzane potrawy były smaczne i zdrowe, a także jakość
mięsa była jak najwyższa. Ale czy to jest najważniejsze? Myślę, że nie.
Najważniejszy jest czas spędzony w gronie bliskich, zatrzymanie się na chwile i
docenienie tego co mamy. Ten czas na pewno zaowocuje i takich spotkań będzie
więcej a grono przyjaciół będzie się stale powiększać. Nie wiem, ale dla mnie
jest to najważniejsze. A Wy za co kochanie rodzinne chwile przy grillu?
Testerka Adrianna
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Bardzo się cieszę, że do mnie zajrzałaś/eś ! Bardzo miło mi Cię gościć. Dziękuję za każdy komentarz. Liczę, że będziesz wpadać częściej :)