Przepis na zdrowe batoniki z wytłoczyn po soku z wyciskarki wolnoobrotowej Hurom H300E











Należę do osób, które bardzo nie lubią marnować żywności. Zawsze staram się znaleźć jakieś rozwiązanie, aby maksymalnie wykorzystać składniki, które mam w domu. Na moim fanpejdzu pokazywałam pyszny sok marchewkowo-jabłkowy z dodatkiem szpinaku, który przygotowałam z pomocą wyciskarki wolnoobrotowej Hurom H300E. Urządzenie po obu stronach ma zbiorniczki, do których podczas procesu wyciskania oddzielany jest sok oraz pulpa z warzyw i owoców. Oczywiście sok wypiliśmy ze smakiem, jednak zaczęłam się zastanawiać, jak można wykorzystać pozostałą pulpę. Wtedy właśnie wpadłam na pomysł, aby przygotować zdrowe batoniki z wytłoczyn po soku z wyciskarki wolnoobrotowej Hurom H300E.









Składniki niezbędne do zrobienia 4 niewielkich batoników z wytłoczyn po soku z wyciskarki wolnoobrotowej Hurom




Składniki: 3/4 szklanki pulpy z jabłek i marchewek
1 duży banan
1 jajko
8 łyżek płatków owsianych
2 łyżki miodu
Ulubione bakalie (w naszym przypadku orzechy laskowe)


Przygotowanie 4 niewielkich batoników z wytłoczyn po soku z wyciskarki wolnoobrotowej Hurom



Przygotowanie: Jeżeli macie ekspresowe płatki owsiane, to pomińcie ten punkt. Jeśli zwykłe lub górskie to warto zblendować je na drobniejsze kawałki, ale nie na mąkę.
Do miski wkładamy banana i rozgniatamy go widelcem.
Dodajemy do niego pozostałe składniki – pulpę z marchewki i jabłka, płatki owsiane, jajko, miód i rozdrobnione orzechy.
Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na części blachy rozkładamy masę tak, aby powstał niewielki prostokąt.
Wstawiamy blaszkę z masą do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180°C przez 20-25 minut (ustawienie góra-dół). Warto jednak kontrolować poziom upieczenia, ponieważ cieniej rozłożona masa upiecze się szybciej, a grubsza warstwa masy potrzebuje więcej czasu w piekarniku.
Wyjmujemy upieczoną masę z piekarnika i studzimy. Następnie kroimy na mniejsze kawałki by powstały batoniki.
Smacznego!


Zdrowe batoniki z wytłoczyn po soku - wrażenia ogólne

Do przygotowania takich zdrowych batoników potrzeba dosłownie kilku składników, a sam proces jest banalnie prosty i nie zajmuje wiele czasu. Nie byłam do końca przekonana, czy takie zdrowe batoniki z wytłoczyn będą smaczne, ale ostatecznie okazały się u nas wielkim hitem! Nawet Hania, która na co dzień jest bardzo wybredna, zjadła je z apetytem. W ten sposób nie tylko możesz przygotować zdrowe słodycze dla swoich dzieci, ale także ograniczyć marnowanie żywności w swoim domu. Jedno urządzenie, a tak wiele zalet. Kto by pomyślał?



Czy wiedziałaś, że można wykorzystać wytłoczyny po wyciskaniu soku? Jak wygląda u Ciebie temat planowania zakupów i marnowania żywności? Czy uważasz, że to ważny temat? Koniecznie daj mi znać!

12 komentarzy:

  1. Cieszę się, że teraz coraz bardziej myślimy o tym by nie marnować niczego, z czego można zrobić jeszcze coś smacznego do zjedzenia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiedziałam o tym. Na pewno nie dobrze jest marnować jedzenie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja siostra ma taką wyciskarkę wolnoonrotową i zastanawiałam się, w czym jeszcze może się przydać i oto super przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł na wykorzystanie resztek z owoców po wyciskaniu soku. Chyba też spróbuję zrobić takie batoniki ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętnie spróbuję zrobić, bo zawsze pulpę wyrzucam i w sumie niepotrzebnie. Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam już placuszki z wytłoków z wyciskarki i były naprawdę pysznym daniem na obiad :) Z chęcią więc spróbuję przygotować kiedyś takie batoniki, bo wyglądają bardzo apetycznie ♡

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają smakowicie pasuje takie sobie przygotować świetną opcją do pracy
    Dyedblonde

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajnie, że coś takiego da się zrobić :D Ostatnio się dowiedziałam, że ze skórki arbuza też się da coś smacznego wyczarować :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Brzmi bardzo zachęcająco. Myślę że takie batoniki są pyszne. Kiedyś je przygotuje.

    OdpowiedzUsuń
  10. Brzmi bardzo zachęcająco. Myślę że takie batoniki są pyszne. Kiedyś je przygotuje.

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam takie batoniki i bardzo często robię je u siebie w domu. Mój syn je bardzo lubi:)

    OdpowiedzUsuń
  12. właśnie czegoś takiego szukałam, bo szkoda było mi wyrzucać tą pulpę, a tak łyżeczką to jej jednak jeść nie chciałam ;) dorzucam do takiej masy także krem orzechowy na kanapki albo odrobinę stopionej czekolady by było słodsze i bardziej ,,przystępne" ;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że do mnie zajrzałaś/eś ! Bardzo miło mi Cię gościć. Dziękuję za każdy komentarz. Liczę, że będziesz wpadać częściej :)