Uwielbiam słodkości, no bo w końcu, kto ich nie lubi?!
Najczęściej sięgam po te zdrowsze rozwiązania. Największą furorę robią u nas
domowe ciasta. Szczególnie latem, kiedy wypoczywa się w domowym zaciszu,
czasami przychodzi ochota na coś słodkiego. Wtedy szczególnym powodzeniem
cieszą się serniki na zimno. W miniony weekend wpadli do nas niezapowiedziani
goście i nie miałam pojęcia, jakie ciasto im podać. Wtedy właśnie postanowiłam
przygotować przepyszny sernik z dodatkiem pulpy mango od Sattva Foods,
którą wzięłam z myślą o szybkim deserze na zimno. Jeżeli jesteś ciekawy, jak
przyrządzić takie lekkie i pyszne ciasto, to koniecznie zostań ze mną!
SKŁADNIKI:
Składniki na
spód:
- 150 g ciastek pełnoziarnistych
(w naszym przypadku to domowe ciasteczka owsiane)
- 40 g roztopionego
masła
Masa serowa:
- 400 g twarogu półtłustego
lub tłustego, zmielonego trzykrotnie (dla wygody można użyć twarożku z kubełka)
- 500 g pulpy z
mango (najlepiej z puszki) od Sattva Foods
- 2 łyżki świeżo
wyciśniętego soku z cytryny
- 130 g cukru
pudru
- 22 g żelatyny
w proszku (7 łyżeczek)
- 70 ml zimnej
wody
- 300 ml śmietany
kremówki, schłodzonej
+ bita śmietana (może być gotowa)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciastka pokrusz i umieścić w malakserze. Dodaj do nich
roztopione i ostudzone masło, a potem wszystko razem zmiksuj, do momentu
otrzymania odpowiedniej konsystencji. Nie może być ona zbyt mokra ani zbyt
sucha. Jeżeli nie posiadasz malaksera, wystarczy włożyć ciastka do mocnego
woreczka ze strunką i rozdrobnić ciastka uderzając mocno wałkiem lub tłuczkiem.
Wtedy dopiero na koniec dodaj roztopione masło i mieszaj do uzyskania
jednolitej konsystencji. Spód formy o średnicy 23 cm wyłóż papierem do
pieczenia. Gotową masę wysyp na blachę, a następnie ją wyrównaj i uklep w taki
sposób, aby tworzyła ona spód ciasta.
> Masa serowa
W misie miksera umieść twaróg, pulpę z mango, sok z cytryny i
cukier. Zmiksuj całość aż do utrzymania jednolitej, gładkiej masy. Właśnie
dlatego tak istotne jest dodanie kilkukrotnie przemielonego twarogu. Ryzyko
pojawienia się grudek jest minimalne. Żelatynę w proszku zalej 70 ml zimnej
wody i odstaw ją na 10 minut do napęcznienia. W mikrofalówce lub za pomocą
kąpieli wodnej podgrzej żelatynę i mieszaj ją, aż do całkowitego rozpuszczenia
się. Nie wolno doprowadzać jej do wrzenia, dlatego najlepiej robić to na wolnym
gazie. Kiedy żelatyna się rozpuści, wystarczy zdjąć ja z palnika i lekko
przestudzić. Do jeszcze lekko ciepłej żelatyny dodaj łyżkę masy serowej i
całość dokładnie wymieszaj. Dodaj kolejne 2 łyżki i dokładnie wymieszaj. Ważne,
aby nie było grudek. Tak zaprawioną żelatynę dodaj do masy serowej i dokładnie
zmiksuj. Kiedy całość będzie dokładnie wymieszana, można wyłączyć mik-ser i
odstawić miskę z masą serową na bok. W osobnym naczyniu umieść dobrze schłodzą
śmietanę kremówkę. Ubij ją na sztywno, a potem delikatnie dodaj ją do masy
serowej, najlepiej w dwóch turach. Na koniec całość delikatnie wymieszaj. W tym
celu najlepiej używać drewnianej szpatułki lub łyżki, aby ubita śmietana nie
straciła swojej lekkości. Tak przygotowaną masę serową wyłóż na wcześniej
przygotowany spód i wyrównaj szpatułką. Tak przygotowane ciasto włóż do
schłodzenia w lodówce, aż do całkowitego stężenia. Najlepiej, aby ciasto
pozostawić na całą noc. Gotowe ciasto najlepiej podawać z bitą śmietaną.
Smacznego!
Smacznego!
Sernik
bez pieczenia z pulpą mango z puszki to doskonały deser, który na pewno
zaskoczy Twoich gości. Każdy kęs ciasta to eksplozja kubków smakowych. Ma
przepyszny, słodki i tropikalny smak, a jednocześnie jest tak delikatne,
kremowe i orzeźwiające. Po prostu rozpływa się w ustach. Myślę, że to prosty
deser w sam raz na ciepłe dni. Na pewno doskonale będzie się komponować nie
tylko z bitą śmietaną, ale również z lodami, czy świeżymi owocami. Jest prosty
i szybki do wykonania, a trzeba przyznać, że wygląda efektownie. Do tego
jeszcze ten niebiański smak. Czego można chcieć więcej? Jeżeli szukasz pomysłu
na jakiś domowy deser, to jestem pewna, że ten domowy sernik na zimno na pewno
Cię nie rozczaruje! Gorąco polecam!
Co sądzisz o takim deserze? Lubisz mango, czy to raczej nie Twój klimat? Jakie ciasta najczęściej pieczesz?
wygląda zachęcająco... a mango bardzo lubię.
OdpowiedzUsuńNie jestem fanką serników na zimno.
OdpowiedzUsuńDawno już nie przygotowywałam sernika na zimno, a z pulpą mango - nigdy. Wygląda bardzo apetycznie, więc z chęcią kiedyś się skuszę na wypróbowanie tego przepisu :)
OdpowiedzUsuńSzkoda,że żelatyna w składzie. Jestem na nią uczulona. ;( może z agaryna by wyszło ?
OdpowiedzUsuńomnom ale zachęcasz mnie do wykonania takiego smakołyka!
OdpowiedzUsuńmój mąż uwielbia wszelkiego rodzaju serniki a ten wygląda apetycznie
OdpowiedzUsuńzapisuję przepis i idę szukać pulpy :) bo wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie apetycznie..No i nie trzeba się jakoś szczególnie przy nim urobić :) Takie ciasta lubię najbardziej.
OdpowiedzUsuńMniam! Pyszotka :) kawusia i taki sernik to niebo!
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam robić różne ciastka czy placki. Mango to nie mój klimat, nie przepadam za nim.
OdpowiedzUsuńMniam, ale smakowite ciacho. Uwielbiam mango, więc chętnie zrobię ciasto.
OdpowiedzUsuńjestem wielką fanką wszelkich serników, jednak nie zbyt mi tu mango pasuje..
OdpowiedzUsuńWidziałam na instagramie jak je robiłaś i byłam ciekawa czy podasz gdzies przepis. Chętnie sama zrobię, bo wygląda smakowicie. Dzięki ;)
OdpowiedzUsuńNo wygląda całkiem smakowicie. Chętnie skorzystam z przepisu i wypróbuje to ciasto.
OdpowiedzUsuńZ mango sernika jeszcze nie robiłam. Może warto spróbować ;)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie. Ja bym dodała jeszcze galaretke, ale to moje fanaberie kuchenne.
OdpowiedzUsuńO, jak ja uwielbiam takie ciacha! Chętnie takie zrobię.
OdpowiedzUsuńuwielbiam sernik, ale z mango nie jadłam. Brzmi ciekawie i wyglada pysznie
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z owocami. Chętnie spróbuję takiego sernika na zimno. Jak tylko znajdę pulpę z mango stacjonarnie
OdpowiedzUsuńZapiszę sobie ten przepis, uwielbiam sernik pod każdą postacią :) Jest to moje najukochańsze ciasto :) Wersja na zimno latem jak znalazł.
OdpowiedzUsuńAle narobiłaś mi ochoty na sernik. Nie wiedziałam, że istnieje coś takiego jak pulpa:) Z miłą chęcią przygotuję coś takiego dla domowników.
OdpowiedzUsuńpodejrzewam, że musi naprawdę fajnie smakować. Palce lizać!
OdpowiedzUsuńUwielbiam mango w każdej formie, jednak za sernikiem nie przepadam. Nie ma chyba ciasta, które piekę najczęściej, bo zazwyczaj za każdym razem jest to coś innego, lubię próbować nowości. :)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz słyszę o takiej pulpy z mango. Jednak serniczek to uwielbiam nasz tradycyjny.
OdpowiedzUsuńMoja mama kiedyś przywiozła mi podobną z Niemiec. Była pyszna. Muszę i tą spróbować. :)
OdpowiedzUsuńSernika z mango jeszcze nie robiłam, ale chętnie w wolnej chwili spróbuje :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! Uwielbiam mango, więc na pewno smakowałby mi ten serniczek ;)
OdpowiedzUsuńakurat totalnie nie przepadam za sernikami, ale na pewno podeślę go paru osobom :-)
OdpowiedzUsuńLubię ciasta na zimno, a latem toush have do kawy. Muszę spróbować Twojego przepisu
OdpowiedzUsuńPrzekonałaś mnie :-) spróbuję upiec! Uwielbiam serniki.
OdpowiedzUsuńWłaśnie biorę się do zrobienia sterniczka ☺️
OdpowiedzUsuń