Przepis na najlepszy jabłecznik z kruszonką

Muszę przyznać, że uwielbiam słodkości, a szczególnie domowe ciasta. Staram się raczej ich unikać, bo nadprogramowych kilogramów mam już wystarczająco. Jednak są czasami takie dni, że ma się na coś ochotę, ale nie do końca wiemy na co. Jestem zdania, że jeżeli już mamy ochotę na coś słodkiego, to lepiej upiec lekkie domowe ciasto, niż sięgać po jakieś żelki, cukierki, czy ciastka kupione w sklepie, w których bardzo często znajdują się sztuczne dodatki, które mogą nam dużo bardziej zaszkodzić niż kawałek przepysznego jabłecznika. Pokazywałam Wam go już na Instagramie i wiele osób pytało mnie o przepis. Wykonanie jabłecznika jest bardzo proste, więc nawet tacy laicy w pieczeniu jak ja, na pewno doskonale sobie z tym poradzą.








PRZEPIS NA JABŁECZNIK Z KRUSZONKĄ






Składniki:
- 3,5 szklanki mąki
- szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kostka margaryny
- 2 jajka
- 1 torebka cukru waniliowego
- 2 kg jabłek
- łyżeczka cynamonu
- 4 łyżki cukru


Sposób przygotowania:


Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wbijamy jajka i dodajemy posiekaną margarynę. Wygniatamy ciasto. 3/4 ciasta rozkładamy na blasze o wymiarach 36X24 wysmarowanej margaryną i posypaną odrobiną bułki tartej. Drugą część ciasta wkładamy do zamrażalnika. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach.
Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, odciskamy nadmiar soku, a późnej dodajemy cukier i cynamon. Wykładamy na podpieczone ciasto. Pozostałą część ciasta wyjmujemy z zamrażalnika i ścieramy na tarce o dużych oczkach i pieczemy 35 minut w 180 stopniach. Szarlotka z kruszonką po przestudzeniu jest gotowa do podania. Doskonale smakuje z sam, jak i z dodatkiem bitej śmietany. Smacznego!


Mam nadzieję, że przepis Wam się przyda. W końcu w weekend można sobie pozwolić na taki cheat meal. Zresztą zawsze jak przyjdą jacyś goście, czy będzie jakaś ważna uroczystość, będziecie mogli przyrządzić to przepyszne ciasto. Aż ślinka cieknie na samą myśl!


Lubicie jabłecznik? Pieczecie domowe ciasta? Macie jakieś swoje popisowe ciacho?



Zobacz także:
Słodycze z dzieciństwa
Cukry Nyskieciastka fit & free bez dodatków cukru

Domowe FitDesery, czyli jak być na diecie i nie zwariować

21 komentarzy:

  1. Super pomysł na jabłecznik, zdjęcia bardzo zachęcają ! ;)
    https://milena-photomodel.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. też uwielbiam jabłecznik i robię go bardzo podobnie, to ekspresowa wersja szczególnie gdy ma się gotowy domowy mus w słoiku, czasami muszę użyć jabłek ale zawsze jest pysznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam aż mi ślinka cieknie. Z miłą chęcią wypróbuję ten przepis. Mam tylko pytanie, ja do jabłecznika używam już podartych jabłek z słoika (mam własną jabłonkę więc zrobienie czegoś takiego to nie problem) mogę to dać zamiast robić to wedle przepisu?

    OdpowiedzUsuń
  4. ale robisz mi smaka z samego rana :) idealne ciasto do kawy

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam szarlotkę, chodzi za mną już od kilku dni. Taka na kruchym cieście z kruszonką mnaima. do tego koniecznie łyżka butej śmietany

    OdpowiedzUsuń
  6. Wczoraj skończyłam ostatni kawałek jabłecznika - ja robię jeszcze pod kruszonką bezę - jest przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj bardzo dawno nie jadłam jabłecznika. Koniecznie muszę jakiś kupić, bo z racji braku piekarnika, nie mogę sama go upiec.

    OdpowiedzUsuń
  8. mniam, uwielbiam jabłecznik na ciepło z lodami i kawą mrożoną

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam jabłecznik. A taki z kruszonką i bezą to spełnienie moich kulinarnych marzeń.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja też ostatnio miałam jabłecznik. Ale u mnie króluje bardzo dużo jabłek

    OdpowiedzUsuń
  11. Taki właśnie jabłecznik zawsze robi moja teściowa, a ja, wstyd przyznać, jeszcze nigdy nie próbowałam sama go zrobić. Może uda mi się z Twojego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja mam klika przepisów, z których korzystam. Jabłecznik to moje ulubione ciasto i mogłabym je jeść całymi dniami.

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda pysznie! :D sama jeszcze nie robiłam jabłecznika więc może to dobry czas spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda bardzo apetycznie :) Ja w ogóle jestem fanką ciast z jabłkami i często piekę jabłeczniki, zwłaszcza jesienią :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ostatnio robiliśmy karpatkę i ciasto kruche z budyniem ;) Nie lubię jabłek, więc takiego ciasta bym nie zjadła, ale mój brat pewnie zjadłby całą blachę ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Mniam! Ale robisz smaki. Akurat pije kawe ^^

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda naprawdę smakowicie! Będę musiała go wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo dawno nie robiłam jabłecznika narobiłaś mi ochoty ja mam swój sprawdzony sposób ale przepis ciekawy

    OdpowiedzUsuń
  19. Musi byc pyszny! Ja właśnie rzadko piekę jabłecznik, a powinnam zdecydowanie częsciej, bo uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam wszelkie ciasta z kruszonką! A jabłecznik tym bardziej.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że do mnie zajrzałaś/eś ! Bardzo miło mi Cię gościć. Dziękuję za każdy komentarz. Liczę, że będziesz wpadać częściej :)